Glädje och nytta av iPaden dagligen

Vi har haft iPaden i klassen i ca en månad men barnen verkar redan ha vant sig vid att iPaden ingår i den dagliga verksamheten. Nu i måndags och tisdags var jag hemma för vård av barn och när jag kom tillbaka fick jag höra av vikarien att barnen hade undrat varför de inte kunde arbeta med iPaden.

 

Idag började vi att prata om Bondgården i förskoleklassen eftersom vi har bokat in ett bondgårdsbesök i mars. Nu under några veckor kommer vi att jobba lite med vad det kan finnas för olika djur på en bondgård och vi började med att prata om grisen. På samlingen gick vi därför igenom vad vi redan visste om grisen. En pojke påpekade att grisens barn heter kultingar och att de diar på mamman för att få mat. I iPaden hade jag förberett att visa ett klipp från SVT om en hund som adopterat och diar en griskulting just för att vi skulle kunna prata om detta och kom därmed också in på ordet däggdjur. På nätet finns en uppsjö av klipp om grisar och hade jag velat fanns det även klipp om kultingar som diar grisar men just för att väcka barnens intresse och förståelse för däggdjur valde jag klippet med hunden. Jag hade också förberett ett annat klipp från SVT där de i Hjärnkontoret pratar om varför vi dricker kons mjölk men inte grisens.

 

Klippet om den adopterade grisen gick runt i klassen och spelades många gånger medan vi som inte tittade på klippet pratade om vilka djur som är däggdjur och vilka som inte är det. Klippet om mjölken tittade vi däremot på tillsammans. Innan vi började titta på klippet var jag lite orolig hur det skulle gå, iPaden är trots allt ganska liten och vi är 15 barn i klassen. Hur det gick kan ni nästan se på bilden, barnen låg blickstilla och lyssnade koncentrerat!

 

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Malin Fölster
  Feb 09, 2011 @ 13:15:10

  Härligt att läsa och följa ert arbetssätt gällande iPaden. Tänk vilket redskap och en annorlunda respons från eleverna gällande inlärningen. Det verkar som om det har sin rätta plats i en förskoleklass som din. Tror att du skulle få många svar om du skrev på engelska på din twitter om detta… det är inne nu iPad… /Malin

  Svara

 2. Jesper Samuelsson
  Feb 09, 2011 @ 14:03:16

  Vilket toppen inlägg, instämmer i vad Malin skriver. Kul att du och barnen hittar så många spännande sätt och användningsområden för iPaden. Det är en glädje att följa ert arbete både i text och i verksamheten, skall bli kul att se hur det blir när vi utökar arbetet.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: